zondag 23 september 2012

Geldenvelopje voor een hapje Chinees

Zaterdagmorgen op verjaardagsvisite en nog geen kadootje... even snel een geldenvelopje gemaakt voor de jarige omdat hij zo gek op chinees eten is een suggestie voor het geld in de envelop; ga maar lekker met je vrouw chinees eten of halen!
Stempels met chinese tekst opgezocht, stempeldoosje, gekleurd plaatje van een Pandabeer met bamboe en losse bamboestempel. Papier had ik al beschilderd liggen. Papier op elkaar gelegd en samen één kant van het papier rond afgeknipt. Gaatjes geponst met de kleine ponstang.
 Beide helften bewerkt met de stempels en het plaatje opgeplakt. 
De 3 tekens rechts zijn de woorden Geloof, Hoop en Liefde en het tekstje boven de Pandabeer is Joh3:16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft!
Beide helften aan elkaar genaaid met ongebleekt katoen.
Geld er in en strikje door 2 extra geponste gaatjes aan de bovenkant. Voilá, last minute kado envelopje!
Groetjes Karin



zaterdag 22 september 2012

Aquarelleren mét stukjes natuur - Vlijtig Liesje

Op een dwaaltocht op het web kwam ik op het blog van Miek en las bekeek haar NEP techniek. Nu vind ik persoonlijk niets nep aan de natuur, dus ik ga dat ook niet zo noemen. Ik heb het ook geen spray's of mists in huis, dus ik zal er toch met de materialen die ik wel in huis heb mee aan de slag moeten en ik denk als eerste aan de aquarelpotloden waar ik er wél genoeg van in huis heb. De tuin in, daar staat helaas niet zo bar veel meer in, maar wat ik vond mee naar binnen genomen en aan de slag gegaan. Het mooiste resultaat kreeg ik met het Vlijtig Liesje. Kijk maar:
Nog een tekststempeltje erbij, wat vlinders en dan zie ik al een prachtig setje wenskaarten voor me. Maar nu was ik het vergeten te fotograferen, dus opnieuw de tuin in en nu wel stap voor stap vastgelegd hoe ik het heb gedaan!
 Blaadjes van het Vlijtig Liesje loshalen en schikken op aquarelpapier. Kartonnetje erboven en eronder en door een persmachine halen. Ik heb het door de pastamachine gedraaid die ik normaal voor FIMO gebruik, maar er zijn verschillende machines in de handel. Heb je dat niet, denk ik dat je met een deegroller ook een heel eind komt.
 Kon het niet laten ook nog een ander bloemetje erbij uit te proberen, ga ik later mee verder...
 Haal de blaadjes van je papier en kleur met aquarelpotlood alles behalve de bloemblaadjes en het steeltje, dus de hele buitenkant. Met een vochtige kwast het aquarelpotlood uitstrijken. Kleur de bloemblaadjes en het steeltje en die met een klein nat penseeltje schilderen. Nog wat extra accentjes voor schaduw en kleurnuance aanbrengen en ook weer met een nat penseeltje schilderen.

 De tweede afdruk (je drukt een bovenkant én een onderkant af, dus heb je een spiegelbeeld...) in hele andere kleuren gedaan, zo zie je mooi hoe je van één zelfde afdruk van een bloem 2 verschillende aquarelletjes maakt.

 Of ik schrijf wel 2... maar het zijn er dus 4. De eerste 2 (op gewoon een dubbelgevouwen dun A4 printpapiertje) en de 2 voor de stappenfoto's, de onderste 2, op aquarelpapier. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de spontane op het dunne A4 papier nog het mooiste vindt, dat wordt alleen de grootste uitdaging om die netjes op een kaart te plakken zonder bobbels, het aquarelpapier is mooi strak gebleven.
 Succes ermee, de kaarten die ik ermee ga maken zal ik later nog plaatsen,  gemaakt heb staan hieronder:

groetjes Karin Robberse

donderdag 20 september 2012

Kennis delen = Kracht

Vorige week zag ik ergens deze tegel voorbij komen:
tegeltje
En die tekst heeft me aan het denken gezet. Dit blog is daar een goed voorbeeld van. Je kan wat je ontdekt hebt voor jezelf houden, je kan het ook delen. En dat doen wij hier. Zo ben ik verder gaan borduren op het thema "Game Over" en heb van de week een legpuzzel bewerkt tot sieraden. Hoe je dat doet en de resultaten zie je hier:
 aP1010011
aP1010006
aP1010009
aP1010024
aP1010020
Dus: sorteer de puzzelstukjes op vorm per paar, schilder de gekleurde kant wit, leg ze op het papier wat je wilt gebruiken, trek de vorm van het puzzelstukje om en knip het papiertje uit. Doe lijm op het puzzelstukje en op het uitgeknipte papiertje en leg ze op elkaar. Wrijf het mooi glad, een grote embossing pen kan daarbij een goed hulpmiddel zijn, vooral in de ronde hoekjes. Laat het geheel goed drogen, aflakken en gaatjes boren met een boortje van 1 mm. Ringetjes erdoor heen doen, oorbelhaakjes er aan vast maken en ziedaar:
aP1010044
aP1010050
aP1010058
en om het compleet te maken nog een effen zwart setje met een armbandje. Natuurlijk kan je die effen puzzelstukjes nog weer versieren met van alles en nogwat, maar daar mag je zelf lekker mee verder gaan! Enorm leuke kadootjes voor de Decembermaand, voor reisfreaks (wegenkaart) puzzelaars, muziekliefhebbers enz... en natuurlijk weer allemaal hergebruik van oud materiaal! En omdat kennis delen kracht is, heb ik de informatie over hergebruik van materiaal voor sieraden gebundeld op één van mijn website's : Rejeweled.nl (=her-ge-juweeld) die vol staat met (gratis) informatie en ideeën over sieraden maken door middel van hergebruik van allerlei materialen!
aP1010054
Groetjes Karin Robberse

dinsdag 18 september 2012

Art Journal - Start een boek

Het lijkt wel lente! Niet buiten, maar van binnen... Bijna griezelig om toe te geven, maar er begint van alles op te bloeien en te kriebelen... zoals dit: Art Journals maken. Dat wil ik al zo lang en nooit is het er van gekomen. Ja, wel kaarten, dat zijn vaak ook complete kleine kunstwerkjes. En ja, ook schilderijen, die duren alleen weer dagen of weken. En beide zijn ook functioneel en iets niet functioneels maken zomaar omdat je dat leuk vindt... vandaag dus wel! Ben al een tijdje op zoek naar hoe je dan gaat beginnen maar heb al weer zoveel variaties gezien dat ik daar ook weer niet uit kan kiezen en met mijn voorliefde voor hergebruik heb ik uiteindelijk vanmorgen gekozen voor een oud boek ombouwen tot een Art Journal boek. En omdat ik probeer uit al het moeilijke het positieve te halen heb ik de boeken van mijn medische opleiding uit de kast gevist en die worden nu Art Journal boeken. Een grote en een kleine.
De kleine heb ik ook vooral gekozen omdat ik hij zo mooi gebonden is. De grote omdat het formaat me wel aanstaat en het stevig papier heeft. De inhoud is griezelig, dus die zal ik niet veel gebruken. Het is toch de bedoeling dat je de pagina's wat dikker maakt door ze per 2 of 3 aan elkaar te plakken!
Oké, ik start maar gewoon voor in het boekje, hoewel je dat natuurlijk helemaal zelf mag bepalen en het je dus gerust in het midden kan beginnen, het wordt uiteindelijk een soort van kunst-dagboekje helemaal van jou zelf. Om de pagina's te bewerken zijn er verschillende opties: beplakken met ander papier:
(ja, andersom omgeplakt, ik weet het) en dan het beschilderen, zodat je uiteindelijk alleen nog een indruk van het plaatje hebt, je gebruikt dus eigenlijk meer de kleur en sfeer dan het plaatje zelf. Deze pagina's ga ik een andere keer afmaken. 
Of je schildert ze gewoon vol met acrylverf:
Zo zie je ook de tekst nog amper, een beetje doorschijnend is wel grappig. Een medisch zakwoordenboek is het, dus veel zal ik er niet van laten doorschijnen, A van Aambeien, A van Appendicitus etc... niet interessant...
Of; derde optie; gewoon een vel papier er in plakken zonder tekst. Ik heb vorige week veel gestempeld en mijn stempels stempel ik dan schoon en leeg op een vel papier en dat was eigenlijk zo leuk geworden dat ik dit nu in mijn Journal plak als pagina. Afwerken komt later wel weer:

Maar voor de pagina van vandaag kies ik voor basic;
bewerken met Gesso. Daar heb ik een emmertje vol van, dus ik heb dat even overgedaan in een klein groentepotje, die emmer op tafel is niet handig. Witte acrylverf werkt ook prima trouwens, het voordeel van Gesso is alleen dat het opneemt, dat de verf, inkt of stift beter in het oppervlak trekt. Bij witte acrylverf maak je het oppervlak gesloten, blijft de inkt en stift etc. dus langer nat, maar als je dat geduld wel hebt, is dat ook prima. Grote fles acrylverf wit bij de Action voldoet heel goed. 
Oké, mijn eerste pagina; willekeurig in de tijdschriftenbak gegraaid, daar lag een blad van Natuurmonumenten en heb wat plaatjes uitgeknipt en teksten die mee aanspraken en die vandaag bij me pasten (wens-gedachten) en die opgeplakt.
Met een stempelkussentje de pagina ingekleurd:

Randen gestempeld:
Kleine bloemen en vlinderstempels erbij en detalil getekend met watervaste stift, ingekleurd met gelpennen (Bart-Smit 30 voor 4,95):
En nu weer alles opruimen! Wat een (heerlijke) puinhoop krijg je er weer van... Had net vanmorgen de tafel helemaal leeg gemaakt omdat ik iets heel anders van plan was vanmorgen, dus dit zijn allemaal spullen van één ochtend... zucht... Maar... ik heb een begin aan mijn eerste Art Journal boek gemaakt...
groetjes Karin Robberse

vrijdag 7 september 2012

Game Over...

Op zoek naar onderdeeltjes van spelletjes naar de kringloop in Eemnes geweest,
 maar daar eenmaal bij de bak met onderdeeltjes kon ik niet kiezen! HELP !
Als ik nou eens die hele bak...
en ja hoor, toen ik wegging zei ik thuis nog;
tot zo, ik ben zo terug, want ik hoef er alleen maar een paar
voor een malletje en dan ga ik ze van FIMO maken
en thuis kwam ik aan met een zak vol!
Inmiddels is alles uitgezocht en gesorteerd op kleur
en verschillende soorten (zeeslag, domino, schaken enz)
 en de eerste sieraden zijn gemaakt. 
Deze sieraden krijgen de naam mee; "Game Over"
en je vind ze in de webshop www.karinrobberse.nl
dan ook onder deze naam.
 Groetjes Karin Robberse